Park Hotell Rjukan
 
Gruppe tilbud Weekend Booking/Forespørsel
Om hotellet Nyheter Rjukan Gjestehus Opplevelser Priser Ski og klatre tilbud Pensjonist turer Kurs og Konferanse Julebord tilbud Bilder fra Rjukan Bilder fra hotellet Linker

Kultur

Norsk Industriarbeidermuseum
Rjukanfossen ga grunnlaget for Vemork, verdens største kraftstasjon i 1911. Stasjonen har nå blitt et museum hvor man kan oppleve det fantastiske energieventyret og se utstillinger av industriutviklingen i Norge og på Rjukan.
Museet er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Vemork var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjoner under 2. verdenskrig, da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her. På museet finner du også et galleri, en kafé og en museumsbutikk.
Krossobanen
Krossobanen er Nord-Europas første kabelbane. Den ble bygget i 1928 som en gave fra Norsk Hydro til innbyggerne på Rjukan, slik at de skulle kunne komme seg opp i sola i vinterhalvåret. Banen er renovert, med nytt maskineri og andre tekniske installasjoner. Kjørerommet og maskineriet kan besøkes på forespørsel. Nedre stasjon har stor parkeringsplass. Herfra frakter kabinvognene passasjerene opp i 886 m.o.h. Der er det en storslått utsikt over Rjukan, Gaustatoppen, Vemork og området for tungtvannssabotasjen. På toppen finner du Gvepseborg kafé, som serverer enkle retter i naturskjønne omgivelser. Herfra kan du også være med på tilrettelagte naturaktiviteter i nærområdet og på Hardangervidda. Fra øvre stasjon reiser tusenvis på sykkeltur inn over Hardangervidda og frem til Kalhovd Turisthytte. Strekningen på 30 km er skiltet, og egner seg for syklister i alle aldre. På Kalhovd kan du fortsette videre på en rundtur tilbake til Rjukan, eller du kan ta bussen tilbake.

Rjukanbanen
Rjukanbanen ble bygget av Norsk Hydro, og åpnet av Kong Håkon i 1909. Med banen bygget Sam Eyde og hans medspillere Rjukan-samfunnet med kraftanlegg og fabrikker, og brakte Norge inn i den moderne industriens tidsalder. Det var på Notodden og Rjukan at det begynte, det som i dag er Norges største industrikonsern, Norsk Hydro. I mange år var Rjukanbanen en livsnerve for dette selskapet og for lokalsamfunnet. Banen er i dag en fredet museumsbane, og er klassifisert av Riksantikvaren som et teknisk, industrielt kulturminne av nasjonal karakter. Man kan også se D/F Ammonia, søsterskipet til D/F Hydro som ble senket av tungtvannssabotørene under 2. verdenskrig.
D/F Ammonia ble bygget i 1929, og er verdens eneste gjenlevende dampdrevne jernbaneferge.

Tinn Håndverksenter
ble åpnet i 1996, og har som viktigste oppgave å ta vare på de rike håndverkstradisjonene i Tinn, og bistå lokale kunsthåndverkere med egne produksjons- og salgslokaler. Utstillingen er en kombinert brukskunst- og salgsutstilling med over 100 utstillere, med alt i brukskunst, treskjæring, kniv, bunader og en ekstra fin rosemalingsutstilling bl. a.

Tinnbua
TinnBua ligger i Tinn Austbygd, 4 km på veien mot Veggli, ca. 3,5 mil fra Rjukan. Det er en ny butikk i gammel stil, med brukskunst, husflids- og interiørprodukter laget av dyktige håndverkere. Du finner også utstilling av boblebad, steambad, grillområde og badestamp. En butikk fylt med spennende gaveartikler for store og små. Byggeklare tomter i Briskåe hyttegrend, Skirvedalen. Velkommen!

Tinn Bygdeutstilling
I Tinn Austbygd har flere tusen besøkende hver sommer. Det er en salgsutstilling av brukskunst og husflidsprodukter laget av lokale håndverkere. Her kan du se smykker, trearbeider, kniver, glass- og porselensarbeider, vakker søm, billedkunst, rosemaling mm.
Tinn Museum
Tinn Museum. Folkemuseum med hus og inventar fra 1500-tallet til industrialiseringen på 1900-tallet.
tilbake